Iefke Cochius wordt in Suriname geboren. Na anderhalf jaar verhuist de familie naar Oostvoorne, waar ze haar jeugd doorbrengt. Van jongs af aan is ze aan het tekenen en schilderen. Het is dan ook niet verwonderlijk , dat ze naar de kunstacademie wil. Helaas waren ouders in de jaren 70 soms wat huiverig voor een kunstopleiding en zo kan het gebeuren, dat Iefke uiteindelijk afstudeert als ingenieur (toegepaste wiskunde ,bedrijfskunde) aan de Universiteit Twente.

Daarop volgt een baan als uitgever bij Samsom, in Alphen aan de Rijn. In deze baan kan ze een flink stuk creativiteit kwijt, maar er blijft altijd wat knagen.Eind jaren 80 besluit ze haar baan als uitgever op te geven, om met haar man een nieuw avontuur te beginnen… in Oman, waar zij naartoe worden uitgezonden. Iefke slaat in Oman een totaal nieuwe weg in. Ze ziet nu haar kans schoon om te gaan schilderen. Als autodidact. Want Oman kent geen kunstopleidingen.Sindsdien schildert ze. In Oman, in Schotland (hun volgende bestemming), in Frankrijk (waar ze een jaar woonden na Schotland) en nu al jaren in Den Haag.

Natuurlijk wordt ze geïnspireerd door die verschillende landen, en door haar vele reizen, die het leven in het buitenland hebben opgevolgd. Maar kleur vormt toch de voornaamste inspiratiebron. Iefke houdt van kleuren en gebruikt ze met hartstocht bij het maken van soms zachte, subtiele, soms felle, ‘aanwezige’, maar altijd harmonieuze kleurcombinaties. Het palet blijft toch meestal vrij beperkt.Haar werk is vooral figuratief. Soms – en geheel volgens haar karakter – een knipoog. Haar onderwerpen zijn zeer divers, veranderen met haar gemoedstoestand en kunnen geïnspireerd zijn door haar omgeving, haar reizen, de natuur, mensen en dieren, of door haar dromen en fantasieën. Iefke werkt met acryl, olieverf, en gemengde techniek.